REKLAMA
Dovolená, last minute, letenky a ubytování.
Dnes je 8.6. a svátek má Medard

Kuchař je umělec, psycholog a stratég… ale hlavně potřebuje pořádný nůž!

8. 7. 2021

Kuchařské pořady se těší v posledních letech mimořádné oblibě a ať už jste fanouškem Gordona Ramsayho, Jamieho Olivera či Zdeňka Pohlreicha, tak na jednom se tito pánové shodnou. Pro svoji práci potřebují dobrý nůž.  Ale který to vlastně je? A jak by měl takový nůž vlastně vypadat? Na následujících řádcích si představíme základní typy nožů, které by ve výbavě kuchaře neměly chybět.

Že kuře a houska není to samé vám asi netřeba vysvětlovat, ale jaký nůž použít na tu kterou konkrétní potravinu nevědí mnohdy ani profesionální kuchaři. Součástí základní výbavy kuchaře by měl rozhodně být kuchařský nůž, což je oficiální označení pro velký kuchyňský nůž s  s délkou čepele kolem 20 centimetrů. Samotné ostří není rovné, ale je zahnuté nahoru směrem k špičce. Samozřejmostí by měla být čepel z kvalitní oceli.. Pokud máte rádi dřevo, konkrétně ořech, možná i vás zaujme tento kousek z kolekce Swiss Modern od světoznámé švýcarské značky Victorinox. Jde o univerzální nůž, který má v kuchyni velmi všestranné využití.

vic_nuz_02

REKLAMA

Dalším ze základních tzv. velkých nožů, které mají univerzální použití, je nůž Santoku. Tímto lehce cizokrajným slovem bývá označen nůž japonského stylu, jehož ostří je jen lehce zahnuté směrem ke špičce. Šikmá hrana jeho čepele snižuje tření a tím zabraňuje, aby se na ní potraviny lepily. V Japonsku se používá nejenom pro přípravu masa a ryb, ale i pro krájení ovoce, zeleniny a bylinek, nicméně jeho využití je daleko komplexnější.

vic_nuz_03

REKLAMA

Nůž určený řekněme ke každodenní potřebě, je jistě nůž na chleba a jiné pečivo. Ten se vyznačuje především tím, že má pilkové ostří. Právě díky němu se vám nestane, že by se vám pečivo při krájení potrhalo a rozdrobilo.

vic_nuz_04

Jste-li milovníci masa, pak jistě oceníte i speciální steakové nože, určené samozřejmě pro stolování, nikoliv pro přípravu. Mají nepříliš dlouhé ostří, zhruba 12 centimetrů a nepatrně zahnutou špičku. Většinou se prodávají v sadě alespoň dvou kusů. V českých domácnostech se v poslední době stávají velmi oblíbenými.

vic_nuz_05

Všechny představené nože lze samozřejmě pořídit i v moderní sadě, součástí které je designový blok, do něhož lze nože bezpečně uložit. Více informací najdete na stránkách švýcarské značky Victorinox – Kuchyňské nože.

vic_nuz_06

REKLAMA

Sdílejte článek s přáteli:
Našli jste nějakou chybu? Nahlašte nám ji
Nahlásit chybu
REKLAMA
REKLAMA